מצבר לרכב – המדריך לנהג המתחיל!
כל מה שלא ידעתם על מצברים לרכב בשפה פשוטה ומובנת. על תפקיד המצבר ברכב, שימושיו ואורך חייו.
כולנו יודעים כי ברכב קיים מצבר. אך מהו בעצם? למה הוא משמש? למה אי אפשר להתניע אם שכחנו את האורות דולקים ואיך זה קשור למצבר? מצבר לרכב הוא בעצם סוג של סוללה. המצבר מזרים חשמל לחלקים שונים ברכב.
פעולתו החשובה ביותר של המצבר לרכב הוא כחלק ממערכת התלויה זו בזו להפעלת הרכב.
כאשר אנו מדליקים או מתניעים את הרכב תפקיד המצבר הוא לספק חשמל לסטרטר שמתחיל את פעולת המנוע. ברגע שהרכב מותנע ומסוגל לנסוע מסתיימת פעולת המצבר בתהליך. במהלך הנסיעה מקבל האלטרנטור אנרגיה והוא מטעין את סוללת המצבר, שכן השימוש במצבר מרוקן אותו לאיטו, ממש כמו הבטרייה הביתית שאנו מכירים. זהו בעצם מעגל שמזין את עצמו. המצבר אחראי להתנעת הרכב ומאפשר לו להתחיל בנסיעה, בעוד הנסיעה של הרכב מטעינה חזרה את המצבר באמצעות האלטרנטור.
בנוסף, מצברים לרכב אחראים על אספקת חשמל לכל האביזרים מבוססי החשמל ברכב. כך למשל, מדובר במערכת הבקרה, בנורות החיצוניות ובאורות שבתוך הרכב, מערכת ההידראוליקה – בלמים, הגה כוח. ברכבים המיוצרים בשנים האחרונות נפוץ השימוש יותר ויותר באביזרים חשמליים לצורך התייעלות ושדרוגים שונים ברכב. כולם שואבים את האנרגיה שלהם מהמצבר. מסיבה זו חשוב לשים לב לאיכות המצבר.
ישנם מצברים של חברות שונות באיכויות שונות. מצבר איכותי יחזיק מעמד לאורך זמן רב יותר וצפויות בו הרבה פחות תקלות ממצברים לרכב באיכות ירודה.
ככלל, אורך חייהם של מצברים לרכב הוא לרוב עד שנתיים. כאשר מצברים פחות טובים יכולים לסיים את תפקידם כבר אחרי שנה, והאיכותיים יותר יאריכו חיים אפילו עד 3 שנים. אופן ההתנהלות ברכב גם הוא משפיע. נהיגה נכונה, והקפדה שלא לשכוח חשמל דולק ברכב (כמו אורות או רדיו) ישפיעו גם הם על אורך חייו של מצבר לרכב.
כאשר הרכב לא מניע מכיוון שהמצבר שובת ייתכנו לרוב 2 סיבות:
- מצבר שהתרוקן – ואז יש להטעין אותו מחדש והוא יחזור לפעילות.
- המצבר סיים את חייו ואז יש להחליפו.